Se hvordan du koder i DOS, som på 90-tallet!

65.000 watt i backupstrøm hjemme, julekalendre, tankestyring, retrokoding i DOS, skikkelig gamle datamaskiner, kodevideoer og elektronmikroskop i ukas Lørdagsgodt!

Da var det helg igjen!

Hver uke samler kode24-redaksjonen det morsomste, rareste og mest interessante vi har funnet på nettet i løpet av uken – i vår faste spalte Lørdagsgodt!

Kos deg med ukens godtepose!

Ps! Husk å delta i kode24s julekalender også da!

Se på det! Juletre!

Ole Petter:

Jeg tipsa om Høssing kommune i julegavesaken på fredag, men jeg tipser søren meg om Høssing i Lørdagsgodt også, jeg: For nå er det endelig jul igjen! Og da kan vi endelig se på Høssings julekalender, igjen. Den ligger på både Youtube og hos NRK, og hver dag fram til jul får du det jeg vil påstå er noe av det aller, aller, aller beste som noen sinne har blitt laga av norsk humor.

For å sitere Ringo Hirtshals nydelig rap i første episode: "Se på det! Juletre!"

Bruk kraften!

Arnfinn:

Noen er villig til å gå lengre enn oss andre for å kunne bruke jedi mind tricks på fysiske objekter.

Og jeg må jo innrømme at det hadde vært deilig å slippe forlate ei varm seng, en kald vintermorgen, for å skru på lyset.

Retro DOS-programmering

Kurt:

Moderne programmering er for abstrakt. Folk vil ikke lenger vite hvordan ting fungerer, de vil bare ha kjappe løsninger, sier James (aner ikke hva etternavnet hans er) – fyren bak YouTube-kanalen NCOT Technology.

Så hvorfor ikke kode i DOS – slik de gjorde på 90-tallet? Lær hvordan du setter opp 86Box og lager dine egne DOS-spill i C:

En skikkelig gammel datamaskin

Ole Petter:

Datamaskiner er nettopp det: Maskiner for å behandle data. Dermed er også dagens datamaskiner bare siste iterasjon, og vi har hatt datamaskiner i hundrevis, ja TUSENvis, av år.

Og tror du meg ikke, bør du sjekke ut Antikythera-mekanismen, som dateres til før et barn ble født i Bethlehem, men likevel kan gjøre imponerende greier. Kanskje. Om vi forstår den riktig, da.

Digitalt liv etter døden

Arnfinn:

Det er rikelig med ideer om hvordan “himmelriket” etter døden skal være. Men hvordan ville det vært hvordan gigantiske tech-selskaper i USA skulle styrt sjappa?

Det her er både umåtelig dystopisk, og hysterisk festlig!

På nett også etter apokalypsen

Kurt:

At du mister tilgang til internett er kanskje ikke det folk flest bekymrer seg aller mest for hvis det bryter ut krig eller om det skulle inntreffe en naturkatastrofe. Men Dave Plummer i Dave's Garage er i hvert fall forberedt på det verste. Han har lagt ut en video der han viser hvordan han installerer den ultimate backupløsningen med en 65.000 watt generator og redundant internett-forbindelse med failover til Starlink. Dermed skal han klare seg fint i en uke uten strøm.

Dette kunne vært et moderne datasenter, men er altså hjemme hos Plummer:

Sånn er alle kode-videoer

Ole Petter:

Haha, jeg kjeeeenner meg igjen, ass. Jeg kjenner meg igjen! Skriver jeg noe særlig mer varer denne teksten lenger enn snutten, så kjør snutt:

Et elektronmikroskop på kjøkkenbenken?

Kurt:

Da jeg var liten syntes jeg det var utrolig gøy med mikroskoper – og ble hoppende glad da jeg fikk et til jul. Alt skulle forstørres: Jeg kuttet grønnsaker i syltynne skiver, plukket vinger og bein av (døde) fluer, nappet hår fra mitt eget hode – og lot meg fascinere av dette "mikrokosmoset" jeg kunne få et innblikk i gjennom mikroskopet.

Mikroskopet mitt var bare leketøy, og kunne forstørre bare rundt 900 ganger – mens elektronmikroskoper kan forstørre mange millioner ganger. De er noen digre beist som koster en liten formue, men her har en fyr klart å få tak i et ødelagt elektronmikroskop gratis og satt det i stand. Jeg vil også ha et sånt!