Onsdag forrige uke oppdaterte Mozilla bruksvilkårene ("Terms of Use") til sin Firefox-nettleser, i tillegg til en personvern-FAQ. Dette førte til store protester fra brukere, som mente Firefox nå ville sikre seg eierskap til brukernes data. Det skriver The Register.
Ordlyden i Firefox' bruksvilkår ble først endret til dette, som skapte protester:
"When you upload or input information through Firefox, you hereby grant us a nonexclusive, royalty-free, worldwide license to use that information to help you navigate, experience, and interact with online content as you indicate with your use of Firefox."
To dager senere gikk Mozilla ut med en presisering der de skriver at brukerne har misforstått .
– På onsdag delte vi at vi innfører nye bruksvilkår (TOU) og en oppdatert personvernerklæring for Firefox. Siden da har vi lyttet til bekymringene fra noen i fellesskapet, spesielt knyttet til lisensiering, skriver Ajit Varma i Mozilla.
Skapte forvirring, endrer teksten
Mozilla skriver at deres intensjon var å være så tydelige som mulig om hvordan de får Firefox til å fungere, men at de i prosessen skapte en del forvirring og bekymring.
– Med dette i tankene oppdaterer vi språket for tydeligere å gjenspeile den begrensede måten Mozilla forholder seg til brukerdata på, skriver de.
Ordlyden i bruksvilkårene er nå endret til:
"You give Mozilla the rights necessary to operate Firefox. This includes processing your data as we describe in the Firefox Privacy Notice. It also includes a nonexclusive, royalty-free, worldwide license for the purpose of doing as you request with the content you input in Firefox. This does not give Mozilla any ownership in that content."
Tok vekk punkt om å ikke selge data
I tillegg til endrede bruksvilkår var det som nevnt også en endring i FAQ-en om Firefox som ikke falt i god jord hos brukerne.
Den opprinnelige teksten var slik:
"The Firefox Browser is the only major browser backed by a not-for-profit that doesn’t sell your personal data to advertisers while helping you protect your personal information."
Dette ble endret til :
"The Firefox Browser, the only major browser backed by a not-for-profit, helps you protect your personal information."
Tilsynelatende vil altså ikke lenger Mozilla forplikte seg til å ikke selge dine personlige data. Også et annet sted i FAQ-en har Mozilla ifølge The Register tatt bort tekst om å ikke selge personlige data.
Endringene er imidlertid ikke så dramatiske som enkelte brukere vil ha det til, mener Mozilla.
Mozilla: Bunner i misforståelse
I Mozillas bloggpost skriver Varma at de ikke vil endre FAQ-en tilbake til den opprinnelige ordlyden, men at brukerne har misforstått på grunn av juridiske nyanser rundt hva begrepet "selge" betyr.
– Mozilla selger ikke data om deg (på den måten de fleste tenker på «salg av data»), og vi kjøper heller ikke data om deg. Vi endret språket fordi enkelte jurisdiksjoner definerer «salg» bredere enn det de fleste vanligvis forbinder med ordet. Firefox har innebygde personvern- og sikkerhetsfunksjoner, samt alternativer som lar deg finjustere dine innstillinger for datahåndtering, skriver Varma.
«Dette gir oss IKKE eierskap til dataene dine eller rett til å bruke dem til noe annet enn det som er beskrevet i personvernerklæringen.»
Den opprinnelige bloggposten der endringene i brukervilkårene først ble annonsert, er nå oppdatert med denne presiseringen:
– Vi har sett litt forvirring rundt språket om lisenser, så vi vil gjerne oppklare det. Vi trenger en lisens for å muliggjøre noen av de grunnleggende funksjonene i Firefox. Uten den kunne vi for eksempel ikke bruke informasjon som skrives inn i Firefox. Dette gir oss IKKE eierskap til dataene dine eller rett til å bruke dem til noe annet enn det som er beskrevet i personvernerklæringen.
