Bør utviklere ha egne nettsider og porteføljer?

Noen får seg jobb med dem, andre klarer seg helt fint uten - se hjemmesidene til norske utviklere.

Å ha en nettside med CV, prosjekter og lenker til ting og tang er ikke uvanlig for norske utviklere, men det virker ikke akkurat som noe must i en bransje skrapa for folk. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Å ha en nettside med CV, prosjekter og lenker til ting og tang er ikke uvanlig for norske utviklere, men det virker ikke akkurat som noe must i en bransje skrapa for folk. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

- Jeg hadde tidligere en portfolio med en oversikt over prosjekter, hva min rolle hadde vært og kort fakta om prosjektet. Årsaken var at jeg ønsket å skille meg litt ut fra mengden når jeg søkte ny jobb, forteller utvikleren Helge Johnsen i kode24-klubben.

- Det endte med at jeg ble headhuntet til ny jobb, basert på den portfolioen og Linkedin.

Det er historier som denne som gjør at mange ferske utviklere lager seg egne nettsider, hvor man viser fram hva man kan, som en digital portefølje.

- Som student hører vi mye om hvor viktig en sterk portfolio er. Jobber med saken, forteller studenten Monica Munkvold Nikolaisen.

Men er dette normen for norske utviklere? Og trenger man dem, egentlig? Vi spurte kode24-klubben til ukas Innboks på kode24-timen.

Nettsider som test

For å fortsette der vi starta; Johnsen, som fikk seg jobb med nettsida si, har ikke lenger noen portefølje på nett.

- I dag har jeg fjernet den, siden jeg ikke lenger har behovet, og en rekke prosjekter er døde og fjernet, og teknologien som den gang ble brukt er utdatert, fortsetter han.

Og blant de som har egne hjemmesider, virker det å være normalen at de ikke blir spesielt hyppig oppdatert, og at hovedmålet var å teste ny teknologi.

På gautema.com kan du se Gaute Magnussen kode sin egen nettside ord for ord, med finurlig bruk av typer.js og en nettside som ser ut til å motta alt som skrives som sin egen HTML.
På gautema.com kan du se Gaute Magnussen kode sin egen nettside ord for ord, med finurlig bruk av typer.js og en nettside som ser ut til å motta alt som skrives som sin egen HTML. Vis mer

- Har laget selbekk.io som en slags indeks over prosjekter, artikler og talks. Morsomt å lage! Jeg prøver å oppdatere den når jeg skriver noe, men det er selvfølgelig lett å glemme i en travel hverdag, skriver Bekk-utvikler Kristofer Giltvedt Selbekk.

- Forsøkte, men dæven steike å lite jeg bruker den, skriver Frank R. Haugen.

- knapstad.dev ble laget for å lære litt Vue. Satt opp på Netlify. Den nyttigste funksjonen er knapstad.dev/dagerigjentiljul, forteller Bendik Laukeland Knapstad.

- Jeg har en liten personlig greie her, også har jeg et firma, som egentlig ikke gjør så mye, med websider her. Begge er først og fremst for å leke meg litt, være litt kreativ og kanskje lære noe nytt. Har liten verdi annet enn å være litt morsomme for meg og kanskje også de som forviller seg inn, skriver Gaute Magnussen.

«Slik markedet er nå, vil en halvveis OK LinkedIn-profil gjøre at man blir nedrent av rekruttering.»

Usikker på viktigheten

Noen har dem, noen oppdaterer dem ikke, noen har dem ikke i det hele tatt. Så er det noen vits i å ha egne nettsider i 2021?

- Det er sikkert mer aktuelt om man forsøkte å bli rekruttert til drømmejobben, men slik markedet er nå, vil en halvveis OK LinkedIn-profil gjøre at man blir nedrent av rekruttering fra både "den engelske" kategorien rekrutteringsagenter, men også alle norske seriøse firma og aktører om man er tålmodig, tror Lars Fredriksen.

- Det er enklere og mer elegant å vise til kompetanse og erfaring via en nettside kontra standardoppsettet til LinkedIn, synes Jakob Halsteinslid Manne.

På jakobmanne.no har Jakob Halsteinslid Manne laget en klassisk hjemmesidemed litt CV, litt om utvikleren og litt prosjekter.
På jakobmanne.no har Jakob Halsteinslid Manne laget en klassisk hjemmesidemed litt CV, litt om utvikleren og litt prosjekter. Vis mer

- Usikker på hvor viktig det er å ha - det avhenger nok sikkert av jobbsituasjon og sånn. Men om man, som meg, skriver litt for forskjellige sider av og til, så er det jo fint å ha alt samlet et sted, da, mener Selbekk.

- Jeg er nå en såpass gammel mann at mine oppdrag kommer greit nok som en følge av referanser pluss eventuelt CV. En annen utfordring der for øvrig er at mesteparten av det jeg har jobbet med i min yrkesaktive karriere er ting som bare ikke kan legges ut på en slik måte, forteller Michael Odden.

Bloggende utviklere

Tilbake til Johnsen igjen - han har altså lagt ned porteføljen sin.

- Dog så har jeg en blogg, hvor jeg dann og vann legger ut innlegg, fortsetter han.

Overraskende mange medlemmer i kode24-klubben melder om bloggeambisjoner - og det å ha en blogg virker minst like vanlig som å ha en portefølje.

- Som de fleste andre utviklere så har jeg selvsagt hatt ambisjoner om å lage en hjemmeside/blogg/portfolio. Siste skudd på treet innenfor programmering er kaffeogkode.no. Her skriver jeg altfor sjelden, men lover å bli flinkere, forteller Øistein Sørensen.

Øistein Sørensen driver bloggen kaffeogkode.no, med slagordet "Jeg jobber med å forenkle kode og komplisere kaffe".
Øistein Sørensen driver bloggen kaffeogkode.no, med slagordet "Jeg jobber med å forenkle kode og komplisere kaffe". Vis mer

- Jeg hadde begynt å kikke litt på Gatsby.js og Sanity.io, og i stedet for å bare lage nok en "testside", tenkte jeg at jeg like gjerne kunne lage en nettside jeg kunne bruke til noe fornuftig, skriver Kurt Lekanger om sin blogg.

- Jeg har et personlig domene, men det er per nå bare et sted jeg dytter ut diverse tekster som er mest for å sortere tanker for min egen del og iblant kunne peke folk til hvis det er relevante diskusjoner, forteller Michael Odden.

- Har kun en blogg på blog.klungo.no, etter henchman i Banjo-Kazooie, hvor jeg etter hvert tenker å lenke til prosjekter jeg har jobbet på, skriver Daniel Skogly, før han kommer med tidenes snikskryt:

- To av to artikler har hittil havnet på forsiden av Hacker News, så har kanskje lagt lista litt høyt for meg selv.