I domstolen i Luxembourg ble det tirsdag etter alt å dømme satt endelig punktum i to ulike saker.
Den ene omhandler et skattekrav mot Apple, mens den andre dreier seg om en bot på 2,4 milliarder euro som EU-kommisjonen har ilagt Google.
Skattekravet er på hele 13 milliarder euro, tilsvarende over 150 milliarder kroner. Denne summen må Apple nå betale til Irland, konkluderer EU-domstolen.
– I dag er en stor seier for Europas innbyggere og for skatterettferdighet, sa EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager på en pressekonferanse etter avgjørelsen.
Både Apple og Google sier de er skuffet over kjennelsene i EUs øverste domstol, ifølge nyhetsbyrået AP.
Apple-lansering: «Det jeg gleda meg mest til fikk 48 sekunder»
Altfor gunstige vilkår
Apple-saken stammer fra 2016, da selskapet fikk ordre fra EU-kommisjonen om å betale de 13 milliardene. Kommisjonen mente at selskapet i Irland hadde fått altfor gunstige vilkår, og at det derfor hadde betalt altfor lite i skatt.
Ifølge Vestager betalte Apple bare 0,05 prosent i skatt av en profitt på 16 milliarder euro i Irland i 2011.
Den amerikanske tek-giganten var uenig i dette og anket avgjørelsen. Og i 2020 fikk selskapet medhold i EU-rettsinstansen som på norsk kalles Retten.
Men saken ble igjen anket, og tirsdagens avgjørelse er endelig. Dermed er det trolig ikke lenger noen vei utenom for Apple.
– Irland ga Apple ulovlig støtte, som Irland er pålagt å få tilbake, står det i domstolens avgjørelse.
Google kan tvinges til å selge annonse-løsningen sin
– Går utover samfunnet
Selv om EU-landene har egne nasjonale skattesystemer, understreker Vestager at det finnes felles regler som må følges.
– Dersom store bedrifter ikke betaler sin del, går det utover samfunnet, mener EU-kommissæren.
Apple nekter på sin side for å ha fått spesialbehandling i Irland. I en uttalelse minner selskapet om at skattekravet tidligere er avvist i Retten.
Samtidig har EU-domstolen opprettholdt Google-boten. Den ble ilagt selskapet i 2017 av EU-kommisjonen, som mente det hadde misbrukt sin markedsmakt.
Saken dreide seg om prissammenligningstjenesten Google Shopping. Ifølge EU-kommisjonen favoriserte Google denne tjenesten framfor konkurrentene.
Tidligere nederlag
Vestager mener opprettholdelsen av Google-boten viser at EU-kommisjonen hadde rett også i denne saken.
– Dette er en milepæl i hvordan vi takler store, digitale selskaper, sier hun.
Både skattekravet og Google-boten har vært ansett som viktige saker for Vestager, som snart gir seg som EUs konkurransekommissær.
Flere av hennes tidligere avgjørelser er blitt avvist av EUs domstoler. Ett eksempel er et skattekrav mot Starbucks, som ble avvist av Retten i 2019.
Da Apple først fikk ordre om å betale skattekravet i 2016, fikk Vestager skarp kritikk av USAs daværende president Donald Trump. Han kalte den danske EU-kommissæren en «skattedame» som «virkelig hater USA».
Heller ikke Apples toppsjef Tim Cook var fornøyd med skattekravet, som han kalte «fullstendig politisk dritt».