ANNONSØRINNHOLD

TECHSJEF: Joachmi Løvf er utviklingssjef hos SATS. Han leder treningskjempens satsning på å bygge opp et eget, internt utviklermiljø.
TECHSJEF: Joachmi Løvf er utviklingssjef hos SATS. Han leder treningskjempens satsning på å bygge opp et eget, internt utviklermiljø. Vis mer

Treningskjempen SATS lager eget utviklermiljø:

Elleville muligheter

Det første du tenker når noen sier SATS er neppe koding og backendutvikling. Det har treningsgiganten store ambisjoner om å gjøre noe med. Da hjelper det med data fra 700 000 medlemmer.

– SATS skal bidra til å få folk opp av sofaen og i gang med trening.

Joachim Løvf er tech lead hos SATS. Han har ansvaret for å bygge opp utviklingsmiljøet hos treningskjempen. De har allerede en stor IT-avdeling som behandler mengder av data. Nå skal de ruste opp med et eget utviklingsmiljø. Allerede nå kan du finne en drøss instruksjonsvideoer på nettsidene til SATS. Onlinetrening i alt fra mamma-yoga, street dance til rå styrketrening. Planen er å utvikle tilbudene ytterligere – og få mobilappen med på moroa.

– Vi skal sørge for mye morsom funksjonalitet som gjør det lettere å trene, sier Løvf.

– Allerede nå har vi nærmere 500 000 brukere av appen vår, og vi tenker at den skal kunne brukes til mer. Loggføring eller samløping, for eksempel. Vi vil gjerne redusere terskelen for å komme i gang. Å ha nybegynnerøvelser på appen er derfor noe vi jobber aktivt med for å utvikle. Om det handler om løping eller et enkelt styrkeprogram som er tilpasset akkurat deg, så du ikke kommer til skade. Visjonen vår er å få folk til å bli happier og healthier. Uansett om det skjer online eller ved at du kan laste opp løpeturene dine – eller bare like når kompisen din har vært ute og løpt i Marka.

Når SATS ruster opp internt, er det for å korte veien fra tanke til handling.

– Å ha et internt utviklingsmiljø, som kjenner på kroppen hva som treffer og hva som ikke treffer hos medlemmene våre, vil ha stor betydning både for dem og for instruktørene våre.

STORDATA: 750 000 PT-timer per år genererer store mengder data som SATS planlegger å gjøre mye moro med, både for eksisterende og nye medlemmer.
STORDATA: 750 000 PT-timer per år genererer store mengder data som SATS planlegger å gjøre mye moro med, både for eksisterende og nye medlemmer. Vis mer

Kjapt fra idé til eksperiment

Utviklingsmiljø er neppe ordet du tenker på først når du hører navnet SATS. Men framtida blir mer og mer digitalisert også i treningsbransjen.

SATS har ambisjoner om å være den mest framoverlente aktøren på markedet.

– Ja, det er det vi jobber for å bli. Vi skal være helt i front digitalt. Fordi vi er Nordens største treningskjede har vi også store muligheter, både når det gjelder økonomiske muskler og kapasitet. Det viktigste er likevel at vi har en genuin vilje til å være best digitalt.

– Det må være ganske takknemlig å være utvikler med så mange medlemmer?

– Veldig! Vi får kjapt beskjed om hva som funker og hva som ikke funker. Vi er veldig klar over at det digitale – om det er på mobil eller på nett – er veldig viktig for framtida. Det er der vi treffer medlemmene våre, når de ikke er på sentrene og trener. Og størstedelen av døgnet er de jo ikke på sentrene.

SATS er i ferd med å bygge opp to interne utviklingsteam, ett for mobil og ett for backend.

– Vi har 700 000 medlemmer og veldig mange har allerede lastet ned appen vår. I disse dager ruller vi ut QR-lesere, som gjør at medlemmene våre også kan bruke appen til å låse seg inn på sentrene våre. Sagt på en annen måte bruker vi appen vår veldig aktivt i kontakten med dem som trener hos oss. Ambisjonen vår er at også folk som ikke er medlemmer, skal kunne bruke appen vår aktivt.

Fellesskapsfølelse

– Det vi ser er at med unntak av treningssentrene har vi to digitale flater som vi kommer i kontakt med medlemmene våre på: mobil og websidene. På nettsidene kan du finne praktisk informasjon og melde det inn, og på mobilappen kan du blant annet booke gruppetimer.

– Så vet folk at de får plass allerede hjemmefra?

– Nemlig. Og de kan sette seg på venteliste, sånn at de får en plass dersom noen hopper av. Om kona di eller en kompis har trent, vil det dukke opp i feeden din, og du kan også invitere folk med på gruppetrening – eller på en løpetur i marka. Det handler om å gjøre treningen litt gladere.

– Vi jobber allerede med Garmin, og følger med på det Garmin og Strava får til sammen når det gjelder sosialt engasjement. Om vi hadde klart å koble indoor running-en i sentrene våre mot Strava, ville det ha stor verdi for deltakerne, for eksempel.

– Fellesskapsfølelsen er viktig?

– Absolutt. Alle vellykkede apper i treningssegmentet har sosiale virkemidler. Vi har oversikt over når folk har trent hos oss, og de store mengdene data vi sitter på, ser vi for oss at vi kan bruke til mye gøy.

– Hvordan da?

– Vi kan koble folk sammen, hvis det er noe de ønsker, eller vi kan utvikle personlige treningsforløp. Om vi ser at du har løpt tre ganger forrige uke, for eksempel, kunne det jo være fint om vi kunne fortelle deg at det kanskje var smart med litt yoga for de slitne musklene dine. Vi har mulighet til å leke med mye spennende.

– Det hjelper å ha 700 000 medlemmer?

– Helt klart. Det er utfordrende å sitte på data om cirka 18 millioner innpasseringer, 7,5 millioner som har gjennomført gruppetimer og 750 000 PT-timer i løpet av et år. Samtidig ligger det også vanvittige muligheter til å gjøre folk sprekere ved hjelp av den samme dataen.

– Det høres kult ut?

– Det er helt genuint råkult.

TRENINGSGLADE: Du trenger ikke være treningsnarkoman for å jobbe hos SATS. Men treningsgleden er smittsom, sier Joachim Løvf og seniorutvikler Pelle Bjerkestrand.
TRENINGSGLADE: Du trenger ikke være treningsnarkoman for å jobbe hos SATS. Men treningsgleden er smittsom, sier Joachim Løvf og seniorutvikler Pelle Bjerkestrand. Vis mer

Det skal være lov å feile

Når SATS jakter på friske utviklere handler det ikke om å lage perfekte apper eller en perfekt nettside. Nei, det viktigste er å få ut ny funksjonalitet. Og mulighetene til å komme opp med nye løsninger er store, sier utviklingssjef Løvf.

– Vi er et ungt utviklermiljø og har en aktivt dialog mellom dem som står for produktene SATS tilbyr – altså de som kommer med ideene og forslagene – og oss som skal forme tankene om til noe som fungerer i praksis. Vi har en veldig flat struktur, og det gjør at dialogen går fritt mellom ønskene og utviklingen. Å lage nye muligheter er viktigere enn at det medlemmene våre finner i appen er strømlinjeformet. Det er lov til å feile.

– Hvordan får dere til det i praksis?

– Si vi utvikler ti nye funksjoner. Vi kjører dem ut i appen og ser at to av dem er verdt å ta vare på videre, mens vi må kaste de siste åtte. Vi har rik mulighet til å teste ut ny funksjonalitet, blant annet fordi vi har en beta-gruppe med ekstra ivrige SATS-medlemmer.

– Ekstra ivrig beta-testere?

– He-he, ja. De har stor toleranse for uperfekte løsninger, men gir oss samtidig god innsikt og gjør at det som ellers ville tatt ni måneder å utvikle og teste ut, det kan vi få til på én.

– Hvordan rekrutterer dere disse ekstra ivrige medlemmene?

– Å, du. Sentrene våre kjenner dem veldig godt!

Sprekt utviklingsmiljø

Utviklingsmiljøet i SATS er preget av raske beslutninger og lagånd. Hele digitalavdelingen sitter i åpent kontorlandskap, sånn at det skal være lett å tromme folket sammen når det trengs.

– Hos oss er det kort vei fra ledelse til utvikling, og fra idé til utførelse. Vi driver ett hundre prosent skybasert, og har full kontroll over driften selv. Vi har også fritt valg av utstyr, romslige fagbudsjetter til sertifiseringer, kurs og seminarer, sier Løvf.

Med nesten 500 000 brukere av SATS’ mobilapp, og med ambisjonene om å nå langt flere, stilles det også store krav til kvaliteten på det som leveres.

– Vi når utrolig mange mennesker utrolig fort. Derfor har vi også et stort fokus på kvalitetssikring. Mye av det er også automatisert, sånn at utviklingen kan gå fortere. Når vi lager noe, havner det i lomma på en halv million mennesker i løpet av minutter. Det stiller store krav, men gir oss også elleville muligheter til å prøve ut nye ting. Fort.

TRENING FOR ANSATTE: SATS-ansatte kan bruke sentrene over hele Norden.
TRENING FOR ANSATTE: SATS-ansatte kan bruke sentrene over hele Norden. Vis mer

– Hva slags utviklere vil dere gjerne ha med på laget?

– Det er et godt spørsmål. Vi er på jakt etter noen som har oppriktig lyst til å jobbe med treningsbransjen. Utviklere som ønsker at folk skal trene mer og litt oftere. Såframt man har papirene i orden og den nødvendige kompetansen i bunn, er det aller viktigst for oss å tiltrekke oss utviklere som har et sterkt ønske om å få flere nordmenn til å bli treningsglade.

– Er det et krav at man er treningsnarkoman?

– På ingen måte. Vi er en sprek organisasjon, og treningsinteressen ligger nok over snittet. Men det er ikke noe krav at man trener selv.

– Men de nye utviklerne deres får vel også lov til å trene på SATS?

– He-he, ja, selvfølgelig. Om du er ansatt hos oss kan du bruke sentrene våre over hele Norden. Det er nok vanskelig å ikke la seg rive litt med!

Lyst til å bli SATS nye mobilutvikler eller backendutvikler?