Organisering av utviklere: - Har sansen for Programmer Anarchy!

Trenger vi egne devops-folk, tech leads og lange rollelister?

Fra venstre ser du en produkteier som lurer på hvor produktet blir av, en tech lead som prøver å finne det ut, seniorutvikleren som må svare og et par juniorutviklere som prøver å faktisk lage det. Fra boka "The Tour of Doctor Syntax", passende nok. 📸: William Combe / <a href="https://unsplash.com/@britishlibrary?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">British Library</a> / <a href="https://unsplash.com/?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash</a>
Fra venstre ser du en produkteier som lurer på hvor produktet blir av, en tech lead som prøver å finne det ut, seniorutvikleren som må svare og et par juniorutviklere som prøver å faktisk lage det. Fra boka "The Tour of Doctor Syntax", passende nok. 📸: William Combe / British Library / Unsplash Vis mer

Du som leser denne setningen kan trolig kalle deg for utvikler.

Men det kan fort være at du kan kalle deg noe annet, også. Devopser, juniorutvikler, seniorutvikler, tech lead, produkteier, backendutvikler, UX-er - rollelista i en utvikleravdeling kan være lang.

Spesielt når hver tredje utvikler i Norge følger Scrum - som kommer med sine egne krav om hvilke roller som bør være på plass.

Men hvordan organiserer norske utviklere seg i praksis? Og hvordan trives vi i rollene på teamene våre?

Vi spurte kode24-klubben til ukas Innboks-runde!

Heier på utvikler-anarki

- Jeg har så sansen for Fred George sitt Programmer Anarchy, skriver Vegar Vikan i kode24-klubben.

InfoQ forklarer prinsippet sånn her: Mens tradisjonell prosjektstyring tilsier at kunden gir fra seg et prosjekt til utviklerne, og smidige metoder tilsier at kunden og utviklerne skal samarbeide over tid, drar utvikleranarkiet dette videre:

Kunden skal bare vise fram et problem til utviklerne, og utviklerne skal finne en løsning og drive prosjektet videre. Det er "ekstremt smidig".

Dessuten er det ut med alle sjefer, alle bestemmer altså over seg selv - og når noe går galt, skal man se på det som læring.

- Litt usikker på hvordan det ville fungert i praksis, men gitt at det fungerer... 🥰, skriver Vikan.

- Syns generelt det er altfor mye roller og altfor mye vektlegging av disse rollene. Kunne ønske det var mye mer selvorganiserende teams med en liten ledelse, som gjør hva de kan for at teamene skal ha mulighet til å lykkes.

At the Forward Internet Group in London, we are implementing a more extreme version of Agile that is consistent with the Lean Startup movement...Vis mer Vis mer

Advarer mot utvikler-anarki

Ikke alle er enige i at man ikke trenger roller på et utvikler-team.

- Hos oss er alle utviklere, med varierende grad av ansvar, forteller Nicolai Gjellestad i kode24-klubben.

Selv skal han ha fungert som tech lead, mens for eksempel typiske devops-oppgaver blir løst "ved at noen bare gjør det". Men dette skaper utfordringer.

- Det som skjer når man løser en slik oppgave, er at man ofte blir den som er ansvarlig for at det skal fungere og blir go to person på det. Etter hvert forsvinner litt av initiativet for å løse ting, når man innser at man blir stuck med det ansvarsområdet i overskuelig fremtid, forklarer han, som også savner team-ledere som faktisk kan ta avgjørelser.

- Ja, at en fort blir stuck med ting er baksiden av medaljen. Men syns ikke alltid det blir bedre av at en blir stuck med en rolle som får alle til å mene at du faktisk er ment å være stuck med det... svarer Vikan, som altså er mer anarkistisk anlagt.

Devops for alle

- Tror nok spørsmålet er veldig avhengig av størrelse på organisasjonen. I mindre grupperinger kan vel en eller to gjerne fylle ut de fleste rollene. Mens i større organisasjoner så er dette fordelt på egne team, skriver Trym Kristian Bjørnvik.

Devops er én slik rolle som ofte fylles av tradisjonelle utviklere - også hos Bjørnvik.

- I vår enhet, som er en av de minste i konsernet, så har vi egne produkteiere, mens tech lead og devops utføres av utviklere selv. Og de har ingen formelle titler knyttet til det, forklarer han.

Glenn F. Henriksen, som jobber i en startup med seks utviklere, melder om det samme.

- Hoveddelen av ops-arbeidet ligger hos meg, mye fordi jeg har mest av det i bakgrunnen min, men det plukkes opp mer og mer av andre, skriver han i klubben.

Bør devops være for alle?

Mange norske utviklere melder om at devops, altså "developer operations" som ofte betyr diverse driftsoppgaver og serveradministrasjon, gjøres av utviklerne.

Dette er det også noen som mener er riktig. Blant annet har Kodemaker-utvikler Christian Johansen sagt på kode24 at devops bør være en kultur - ikke folk:

"Mange bedrifter søker i dag etter en devops-utvikler til sitt devops-team. Når vi koker en hel kultur ned til en stillingsbeskrivelse og/eller et separat team, så går vi glipp av fordelene som ligger i å endre kulturen på tvers av hele selskapet."

«Jeg synes ‘devops’ tar altfor mye tid.»

Men ikke alle medlemmene i kode24-klubben er like fornøyd med å bli pålagt devops-oppgaver.

- Jeg synes ‘devops’ tar altfor mye tid. Tror det er fordi når operations avdelingen ble ‘lagt ned’, så ble ikke arbeiderne flyttet inn i utviklingsteamene. I stede er det nå utviklere som må sitte og kløne med infrastruktur og batch scripting, skriver Vikan

- Slik jeg leser ‘devops’, var det ikke helt slik det var planlagt.